Huis tijdelijk verhuren

Wat betreft een huis tijdelijk verhuren wordt er een onderscheid gemaakt tussen de tijdelijke verhuur van een oude woning die te koop staat en de tijdelijke verhuur van een woning die niet te koop staat. Bij het laatste gaat het om uw eigen woning die u verhuurt aan vakantiegangers of expats.

Oude woning tijdelijk verhuren

In deze crisistijd is het erg lastig om een woning snel en tegen een goede prijs te verkopen. Het komt dan ook steeds vaker voor dat mensen hun huis tijdelijk verhuren. Vooral wanneer zij een nieuw huis hebben gekocht. Dit kan namelijk een optie zijn om de dubbele woonlasten te overbruggen. Echter een huis tijdelijk verhuren is niet zo simpel als dat het lijkt. Er zijn hier namelijk enkele regels aan verbonden. Vooral wanneer u dit wilt doen, omdat u zelf een nieuwe woning heeft gekocht.

Als u uw huis tijdelijk wilt verhuren, omdat u naar een andere woning verhuist, dan valt uw oude woning in box 3. Wanneer de verhuurperiode is afgelopen, dan valt de woning weer in box 1. De rente is dan weer aftrekbaar.

Niet te koop staande woning tijdelijk verhuren

U kunt uw niet te koop staande woning ook tijdelijk verhuren tijdens vakanties of als u naar het buitenland gaat. De woning blijft voor de inkomstenbelasting dan gewoon in box 1 vallen. De inkomsten die voortvloeien uit de verhuur van uw huis vallen dan ook onder de eigenwoningregeling. Als u uw eigen woning tijdelijk wilt verhuren, dan kunt u dit doen aan expats of vakantiegangers.

Verhuur eigen woning aan expats
Als u uw woning aan expats wilt verhuren, dan kunt u de hulp inschakelen van gespecialiseerde organisaties. In Nederland zijn er een aantal bedrijven die u hierbij kunnen helpen. U kunt u woning aan expats verhuren als u zelf voor een aantal maanden naar het buitenland gaat om te werken.

Verhuur eigen woning vakantiegangers
Zelf gaan verhuren is alleen aan te raden wanneer u uw woning aan vakantiegangers wilt verhuren. Wanneer u dit wilt doen, dan kunt u hier voor een groot deel zelf actie voor ondernemen. Zo kunt u zelf gaan adverteren op een veilingsite of andere website.

Wanneer u uw eigen woning, die niet te koop staat, tijdelijk verhuur, dan gelden hier bij de aangifte van de inkomstenbelasting weer andere regels voor. U moet dan ook het volgende aangeven:

  • De aftrekbare rente en financieringskosten eigen woning
  • Het eigenwoningforfait
  • Eventuele betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming.
  • Ook geeft u 70 procent van de ontvangen huur over verhuurperiode aan.

Onder de inkomsten die u ontvangt uit de tijdelijke huur valt niet:

  • De vergoeding die u ontving van de huurders voor het schoonmaken en de maaltijden.
  • De huur die u heeft ontvangen bij de verhuur van een deel van uw woning, bijvoorbeeld een kamer.
  • De huur die u heeft ontvangen, terwijl u zelf ergens andere woonde, bijvoorbeeld in het buitenland.