Huis verhuren aan expats

Als u uw huis wilt verhuren aan expats, dan is dit doorgaans van tijdelijke aard. De precieze huurtermijn dient te zijn opgesteld in een contract. Hierdoor heeft u ook de zekerheid dat uw woning aan het einde van de verhuurperiode weer beschikbaar komt voor eigen gebruik, voor de verkoop of voor een nieuwe verhuurder of verhuurperiode.

Goede voorbereiding

Het tijdelijk verhuren van uw woning aan een expat vraagt om een goede voorbereiding. Er zijn tal van aspecten waar u op moet letten. Het kan fiscale gevolgen hebben.

Box 3

De verhuur aan expats wordt gezien als tijdelijke verhuur van een woning die niet te koop staat. Deze woning is belastbaar in box 3 van de inkomstenbelasting. In het artikel ‘huis verhuren belasting’ op deze pagina, kunt u hier meer over lezen. Fiscaal gezien geldt dat de belasting uw verhuurde woning als vermogen ziet. De waarde van uw woning, verminderd met de schulden, wordt belast met 1,2 procent vermogensrendementsheffing.

Beëindiging huurcontract

Een expat is maar voor een tijdelijke periode in Nederland. U weet dan ook dat deze uw woning weer verlaat als de huurperiode op zijn eind loopt. Nederland kent een uitgebreide regelgeving omtrent het opstellen van huurcontracten. Daarnaast variëren de regels ook weer per gemeente. Ook bij de verhuur van uw woning aan een expat, krijgt u hiermee te maken.

Vele voordelen

Uw woning verhuren aan expats heeft vele voordelen. Een expat is doorgaans hoger opgeleid, heeft een goed salaris en betaald de huur dan ook op tijd. Verder ontvangt een expat vaak een toelage op het salaris voor het regelen van een goed onderkomen. U heeft dan ook vaak de zekerheid dat een expat de huur trouw betaalt. Ook wordt uw woning netjes bewoond.

Een expat vinden

Er zijn heel veel huurbemiddelaars die u graag helpen om een geschikte expat te vinden. Als woningeigenaar mag u een goede service verwachten van de huurbemiddelaar. Wanneer de bemiddelaar een geschikte huurder heeft gevonden, dan moet u hier vaak een kleine vergoeding voor betalen.

Gemeubileerd of gestoffeerd

Als woningeigenaar kunt u ervoor kiezen om uw huis gemeubileerd of enkel gestoffeerd te verhuren. Het gros van expats geeft de voorkeur aan een compleet gemeubileerde woning. Door uw huis modern in te richten en te voorzien van luxe voorzieningen, vindt u veel sneller een huurder.

Woningwaarderingsstelsel

Het ligt er ook weer aan of uw woning binnen het puntensysteem valt of niet. Als dit het geval is, biedt uw huis dan gemeubileerd is. Als uw huis binnen de geliberaliseerde sector valt, dan is het beter om deze gestoffeerd aan te bieden. Officieel heet het puntensysteem het woningwaarderingsstelsel. Met dit systeem kunt u de maximum huurprijs berekenen. De regels omtrent de puntentelling verschillen per gemeente.

Het puntensysteem

Bij woningen die binnen het puntensysteem vallen, is de eigenaar vaak verplicht om een huisvestingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. De toekomstige kandidaat-huurders moet ook beschikken over een geldige verblijfsvergunning of een Nederlands paspoort. Verder moeten ze kunnen aantonen dat ze een sociale of een economische band hebben met de gemeente.

De vrije en liberale sector

Als uw woning binnen het puntensysteem in de vrije sector valt, dan hebben de huurder geen verplichtingen. Als eigenaar mag u uw woning zonder huisvestingsvergunning verhuren. Er geldt dan wel een maximum huurprijs.

Als uw woning niet binnen het puntensysteem valt, dan kunt u deze verhuren in de geliberaliseerde sector. U heeft dan de volledige vrijheid en kunt zelf de huurprijs bepalen.