Koophuis verhuren

Als u net een nieuw huis heeft gekocht en u heeft uw oude woning nog niet verkocht, dan is het ook een optie om deze tijdelijk te verhuren. Hiermee genereert u extra inkomsten en overbrug u de dubbelen woonlasten.

Regels en beperkingen

Een koophuis verhuren kunt u niet zomaar even doen. Hieraan zijn wel enkele regels en beperkingen aan verbonden. Op deze website leest u, in het artikel ‘huis verhuren en regels’ meer over de zaken die u moet regelen om uw koophuis te kunnen verhuren. In ieder geval moet u eerst toestemming vragen aan uw hypotheekverstrekker. Een bank gaat vaak niet zo snel akkoord met het voorstel. In heel veel akten is een huurbeding opgenomen. De bank of andere hypotheekverstrekker wil namelijk de zekerheid hebben dat ze het geleende geld terug krijgt. Wanneer u toestemming krijgt om uw woning te verhuren, dan moeten er vaak aanvullende afspraken worden gemaakt. Ook moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente waar u woont. U mag uw woning alleen verhuren als de gemeente u deze vergunning heeft verleend.
> Lees meer: Regels met betrekking tot verhuren van een huis

Duidelijk contract

Het verhuren van een koophuis levert u ook rechten en plichten op naar de huurder toe. Zo moet u de gemaakte afspraken duidelijk opstellen in een contract. Hierin moeten in ieder geval de beëindigings- en ontruimingsdatum staan vermeld.

Huurbescherming

De verhuur van uw koophuis brengt ook nog eens risico’s met zich mee. Nederland biedt wettelijk gezien een goede bescherming aan huurders. Een huurder bouwt altijd rechten op. Dit is zelfs het geval bij tijdelijke verhuur. Dit betekent dat u een huurder nooit zomaar op straat kunt zetten. De huur mag u dus niet zonder reden ineens beëindigen. Dit mag u alleen doen als u hier een gegronde reden voor heeft. Op de pagina over de regels bij een huis verhuren leest u hier meer over.

Voordelen koophuis verhuren

Uw koophuis verhuren levert u tal van voordelen op. Het grootste voordeel is natuurlijk dat u voorlopig van de dubbele woonlasten bent verlost. Er komt weer geld binnen en u bent een stuk geruster. Met een beetje geluk kunt u zelfs wat extra euro’s bijverdienen. U kunt er dus ook nog eens winst uit behalen. Vooral wanneer u een woning heeft in de Randstad. Hier is de vraag naar woonruimte het grootst en u kunt dus een hogere huurprijs hanteren. Veel huurder zijn bereid om hier een hogere huurprijs te betalen. Het bedrag dat u overhoudt na aftrek van de vaste lasten is pure winst. Dit extra bedrag kunt u weer apart zetten voor de inrichting van uw nieuwe woning.

Minder onderhoud

Een ander groot pluspunt is dat er minder onderhoud aan uw woning nodig is. Als u met de huurder afspreekt om uw woning in dezelfde staat te verlaten, ziet uw woning er nog netjes uit. Verder kunt u met de verhuur van uw huis voorkomen dat deze wordt gekraakt.

Koophuis verhuren aan expats of vakantiegangers

Het kan ook een oplossing zijn om uw koophuis tijdelijk te verhuren aan vakantiegangers of expats. U bent er dan in ieder geval zeker van dat deze na de huurperiode uit uw huis weggaan. Ze zijn immers maar voor een beperkte periode in het Nederland en gaan weer naar hun eigen huis terug in het buitenland.