Tweede huis verhuren

Een tweede huis kopen in Nederland kan erg aantrekkelijk zijn. Een tweede woning is even een investering, maar binnen een aanzienlijke tijd kunt u er een flinke winst mee maken door deze te verhuren. Vooral een tweede huis in een vakantiepark is goed te verhuren.

Vakantiepark

In Nederland is een tweede huis in een vakantiepark vaak erg aantrekkelijk. De prijzen van een extra woning liggen tussen 125.000 en 350.000 euro. De meeste mensen moet dan ook een hypotheek afsluiten om zo’n huis te kopen.
> Lees meer: Verhuren van een vakantiehuisje

Box 3

Een tweede huis valt in box 3 van de inkomstenbelasting. De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar. U mag uw tweede woning belastingvrij verhuren, wanneer u dit minder dan 140 dagen per jaar doet. De inkomsten hoeft u dan niet op te geven bij de Belastingdienst.

Een hypotheek op een tweede huis wordt als een consumptieve lening gezien en valt dan ook in box 3. Dit betekent dat u de hypotheekrente van de belasting kunt aftrekken. Op deze website leest u meer over een huis verhuren, de belasting en de regels.

Extra kosten

Als u uw woning verhuurt, dan krijgt u ook te maken met extra kosten. Hierbij kunt u denken aan:

  • Onroerend zaakbelasting
  • Toeristenbelasting
  • Advertentiekosten
  • Overige kosten

Als u een tweede huis heeft en deze verhuurt, dan moet u jaarlijks een aanslag betalen voor de onroerend zaakbelasting. De hoogte van deze aanslag wordt bepaald door de WOZ-waarde van uw woning en door de tarieven van de gemeente. Deze tarieven verschillen per gemeente.

Toeristenbelasting
Bij de verhuur van een tweede huis, dient er ook vaak toeristenbelasting te worden betaald aan de gemeente. Deze belasting is bedoeld om het gebruik van de voorzieningen in de gemeente door de gasten, ofwel huurders, te compenseren. Wanneer u uw tweede huis verhuurt, dan kunt u de toeristenbelasting doorbelasten aan de huurders.

Adverteren
Een tweede huis welke op een aanspreekbare, populaire locatie is gelegen, zal snel verhuurt zijn. Wanneer u een tweede huis heeft en u wilt deze gaan verhuren, dan betekent dit dus dat u op zoek moet gaan naar huurders. Dit kunt u zelf actief doen, via veilingsites, andere websites en forums. Vaak kunt u voor een klein bedrag adverteren op een van de bekende sites. Hierdoor vergroot u de kans op huurders voor uw tweede huis. Verder bestaan er ook organisaties die zijn gespecialiseerd in de verhuur van een tweede huis. Dit neemt heel veel werk uit handen. Meestal worden dan ook de betalingen door de huurder via de organisatie gedaan. Soms zorgen zij zelfs voor de schoonmaak van de woning en het inleveren van de sleutels.

Overige kosten
Huurders verwachten een luxe, comfortabel huis, dat van alle gemakken is voorzien. Om dit te realiseren moet u geregeld kosten maken voor de aanschaf van nieuwe meubels, apparatuur en huisraad aanschaffen. Ook moet u de woning regelmatig onderhouden en opknappen.

Bijkomende regels in het buitenland

Als u een tweede huis heeft in het buitenland, dan gelden er vaak weer andere, bijkomende regels. Het is dan ook een tip om uzelf eerst goed te informeren voordat u uw woning verhuurt. In sommige landen geldt er namelijk een strenge wetgeving voor het verhuren van een tweede woning.