Vakantiehuis verhuren

VakEen vakantiehuis kopen is een flinke investering. U kunt uw geld hier mee terug verdienen door deze (gedeeltelijk) te verhuren. Een vakantiehuis op een toplocatie, kan een flinke, extra bron van inkomsten zijn.

Winst maken

Het aantal Nederlanders dat een vakantiehuis heeft gekocht in populaire vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Turkije is de afgelopen jaren flink toegenomen. Als eigenaar van een vakantiehuis kunt u flink wat winst maken op uw investering. Vooral als deze woning op een populaire bestemming staat, kunt u eenvoudig te verhuren.

Vakantiehuis verhuren en belasting

Een vakantiehuis is een tweede woning en valt in box 3 van de inkomstenbelasting. Net als spaargeld of belegd vermogen, wordt uw vakantiewoning gezien als een vermogensbestanddeel. De financieringskosten van een vakantiewoning zijn fiscaal gezien niet aftrekbaar en de inkomsten die hieruit voortvloeien, vallen dan ook in box 3.
> Lees meer: Belasting met betrekking tot verhuren
> Lees meer: Regels met betrekking tot verhuren

Vrijstelling
Voor box 3 geldt er een vrijstelling van ruim 20.000 euro per belastingplichtige. U moet dan pas belasting gaan betalen over uw vakantiewoning als het bedrag boven deze vrijstelling uit komt. De inkomsten die u verkrijgt met de verhuur van het vakantiehuis verhogen uw vermogen. Over alle inkomsten die boven de vrijstelling uitkomen, moet u 1,2 procent aan belasting betalen.

Particuliere verhuurder
Als u uw vakantiewoning minder dan 140 dagen per jaar verhuurt, dan hoeft u de huurinkomsten niet op te geven aan de fiscus. U bent dan geen ondernemer en wordt gezien als een particuliere verhuurder.

Ondernemer en btw
Wanneer u deze meer dan 140 dagen per jaar verhuurt, dan bent u volgens de fiscus een ondernemer. U betaalt dan zes procent btw over de huur. Wanneer u uw vakantiehuis verhuurt aan een particulier, dan moet u zelf de btw betalen. Als u deze aan een ondernemer verhuurt, zoals een exploitant van een vakantiepark, dan moet die ondernemer de btw betalen.

Vakantiehuis verhuren in het buitenland
Wanneer u een vakantiehuis heeft in het buitenland en deze verhuurt, dan kan het zijn dat u in Nederland geen belasting hoeft te betalen over de waarde van de woning. Dit is per land verschillend. Het is afhankelijk van de belastingheffing in het betreffende land. Als u daar belasting betaalt over uw woning, dan kan het zo zijn dat de Belastingdienst in Nederland u een vermindering van de te betalen belasting verleent.

Inkomsten vakantiehuis verhuren

De inkomsten van een vakantiehuis verhuren zijn natuurlijk weer afhankelijk van de omvang van uw woning en de locatie. Soms heeft u ook de mogelijkheid om een vakantiehuis te kopen op een vakantiepark. Dit park zorgt er dan voor dat de woning wordt verhuurd en rekent hier dan ook een percentage voor. In de zomer worden er vaak hoge tarieven gerekend, wat weer extra inkomsten oplevert. In de overige maanden zijn de tarieven weer wat lager.

Kosten

Een vakantiehuis verhuren levert niet alleen extra inkomsten op. U wordt namelijk ook met kosten geconfronteerd. Dit kunnen kosten zijn als gas, water en licht, onderhoudskosten, hypotheeklasten en verzekeringen. Ook kunt u kosten maken voor de inrichting van het huis, de huisraad, adverteren en eventueel een vergoeding aan het vakantiepark waar uw woning staat.